15. 5. 2013

Průkazy energetické náročnosti budov (PENB) budou dražší

Software pro PENB (průkaz energetické náročnosti) bude až v říjnu 2013.

Autoři bezplatného softwaru Národního kalkulačního nástroje (NKN) informovali, že jeho nová verze, která je v souladu novou vyhláškou o energetické náročnosti budov, bude zveřejněna v průběhu léta 2013. Tato informace ale už není aktuální, dnes bezplatný software slibují (ale nezaručují) až v říjnu.

Domnívám se, že to pozdrží vypracovávání průkazů energetické náročnosti budov (PENB) energetickými specialisty, protože bez tohoto bezplatného softwaru to bude časově mnohem náročnější, a pro stavebníky i dražší. Energetičtí specialisté mohou sice využít drahý komerční software, jeho použití se zřejmě odrazí ve vyšší ceně za průkaz energetické náročnosti (PENB).

Povinnost opatřit si průkaz energetické náročnosti budov (PENB) se podle zákona vztahuje ke dni žádosti o stavební povolení na všechny novostavby a renovace, pokud se renovuje více než 25% obálky budovy a také při prodeji a novém pronájmu domu. Podrobnosti jsou v přehledné tabulce.

Aktualizace, srpen 2014: bezplatný software je dnes již k dispozici, a není tedy důvod, proč by PENB (průkazy energetické náročnosti budov) měli být dražší.

Napsal: ing. Vladimír Hrouda pro firmu Hrouda Ltd